12 september 2006

Filmpremières in de week van donderdag 14 september 2006

Zwartboek (3&1; Verhoeven + Van Houten + enkele rake scènes & een whodunit script)
Into Great Silence (1&1; stilte in een klooster & een (lange) documentaire)
De Grote Tovenaar (niet gezien)
Brick (3&1; film noir dialogen + high school film + goed spel & halve flashback)
See No Evil (1&1; zeer ‘gory’ & alleen uiterlijkheden om te laten schrikken)

De nieuwe Verhoeven is er! Lang is er gewacht op een nieuwe Nederlandse film van Paul Verhoeven, de regisseur die inmiddels al weer lange tijd in de Verenigde Staten een gevestigde naam heeft. Een gebeurtenis dus, maar is het net zo’n gebeurtenis toen Verhoeven net begon met filmmaken? De invloed van films als Wat zien ik? en Turks Fruit was destijds denk ik vele malen groter dan dit Zwartboek (http://www.zwartboekdefilm.nl/), hoewel het binnen de industrie nu zo’n beetje gezien wordt als de film die de volwassen Nederlandse speelfilm moet redden. Even afgezien van dit alles, is de film het aanzien waard. Mja, waarschijnlijk wel, hoewel de beweringen van de filmmakers met een korreltje zout genomen moet worden. Verhoeven en vaste scenarioschrijver Soeteman hebben naar ik meen beweerd meer grijsschakering aangebracht te hebben in plaats van een simpele zwart-wit verdeling tussen goed en slecht in de Tweede Wereldoorlog. Met het Verzet als Goed en de Moffen als Slecht. Dat klopt, niet iedereen binnen het Verzet is even Goed en niet elke Duitser is per definitie Slecht. Maar binnen de mensen zelf verandert er nog heel erg weinig. Het scenario legt de nadruk op het spannend jongensboek aspect van het verhaal, met joden die vluchten uit bezet ‘s-Gravenhage, vermoord en beroofd worden en het verzet (en wij als toeschouwer) dat er achter moet komen of en wie er eventueel verraad heeft gepleegd. Daar draait heel de film om, dus het zou flauw zijn om hier te onthullen wat er precies gebeurt. Spannend houdt Verhoeven het wel, maar het lukt in deze opzet niet om mij bij de personages te betrekken. Ik voel en denk niet met ze mee, ondanks het goede spel van hoofdrolspelers Carice van Houten en Sebastian Koch. Wel slaagt Verhoeven er in om enkele beelden te scheppen die veel duidelijk maken, iets wat de eerste taak is van elke filmregisseur. Iets in scène zetten, de camera daar zo voor zetten dat er zonder dialoog voor iemand die kan kijken al voldoende wordt verklaard. Een van scènes die een aantal beroemde Nederlandse regisseurs graag in een of andere film hadden willen stoppen was gebaseerd op een waargebeurde moord. Twee later beroemd geworden filmregisseurs, die om juridische redenen niet bij name genoemd kunnen worden, waren in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij een moord op een joodse onderduiker. Puur uit hebzucht, het geld dat bij de moord nat was geworden werd in de badkamer aan knijpers te drogen gehangen. Dat beeld, druipende bankbiljetten boven een Hollandse badkuip vertelde volgens de eerstgenoemde regisseurs veel over de Nederlandse houding in (en na) de Tweede Wereldoorlog. En dat beeld laat Verhoeven bijna zien. Hier ligt de verrader op het einde van dit spannend jongensverhaal levend in een lijkkist, met een gedeelte van zijn buit, om zo langs allerlei wachtposten gesmokkeld te worden weg uit bevrijd Nederland.
Net zo lang, maar van een heel andere orde is Die grosse Stille (http://www.die-grosse-stille.de/deutsch/index.html), een documentaire over een Kartuizer klooster die in de Nederlandse bioscopen de titel meekrijgt Into Great Silence. Grote kolder, die Engelstalige titels voor Duitse films, verzin een mooie Nederlandse titel of behoud het Duits. Documentaire is en blijft een minderwaardig genre vergeleken met drama. Waar een documentaire drie uur nodig heeft om iets te vertellen, kan in drama makkelijk verdicht worden tot drie minuten. Deze Die grosse Stille heeft dan nog als handicap dat regisseur Philip Gröning waarschijnlijk niet in zijn onderwerp gelooft. Enige bijbelteksten op zwarte titelkaarten helpen dan niet. De monniken van de Kartuizer orde leven een kluizenaarsbestaan waarin zo min mogelijk wordt gesproken om nader tot God te komen. Het hoe en het waarom van dat bestaan komt niet in de vorm van de documentaire terug. Het blijft bij mooie plaatjes, meestal gedraaid op 35 mm, soms op 8 mm en soms digitaal, alles volledig arbitrair. Het willekeurige wordt ook duidelijk in de stille close-ups die Gröning maakt van de monniken. Van de wat jongere wordt de kruin in het bovenstuk afgesneden, veel te nauw een moderne televisie close-up, bij de oudere monniken maakt hij een klassieke close-up, met ruimte boven het hoofd en tot onder de schouders waarbij de bovenarmen goed zichtbaar zijn. Waarom, ik kan het niet zeggen, hoewel het ook aan de gebrekkige projectie in een van de moderne bioscopen gelegen kan hebben. Dichter bij God komt men niet bij het zien van deze film, gelukkig is het over het algemeen wel aangenaam stil.
Er wordt veel gepraat in de Amerikaanse film Brick (http://www.brickmovie.net/) van debuterend regisseur Rian Johnson. Het is te zien dat het hier om een debuutfilm gaat, alle aandacht gaat uit naar de stijl van de film. Heel leuk is het om twee genres gemengd te zien. De personages praten veel in een ingewikkeld soort Amerikaans dat gekopieerd lijkt uit de Amerikaanse film noir uit de jaren veertig, maar de handeling vindt plaats op een high school, een genre vooral populair in de laatste twintig jaar met films die meestal aan platvloersheden bezwijken. Maar niet in dit geval. Het tempo ligt zo als het hoort bij een film noir bijzonder hoog en alle twists in de plot zijn dan ook niet na te vertellen. Mooi is dat Johnson met een no-budget dit tempo aardig weet vol te houden en de tamelijk onbekende acteurs bekwaam de moeilijke dialogen uitgesproken krijgen en bovendien de indruk geven dat zij wel weten waar het allemaal over gaat. Enig minpuntje is het geconstrueerde begin van de film, waarin de hoofdpersoon plotseling last krijgt van een flashback met de tekst Twee Dagen Eerder. Die flashback is al gauw weer ingehaald en dan gaat de film gelukkig gewoon verder. Enige vraag is dan hoe het verder zal gaan met Rian Johnson. Zal hij de belofte van deze film in de toekomst inlossen en zich ontwikkelen tot een stijlvolle en stijlvaste regisseur in deze tijd van holle frasen en lege cocons van grote films?
Veel geblaat en weinig wol is wat te zien is in See No Evil (http://www.seenoevilthemovie.com/), een moderne horrorfilm volgens het boekje, maar zonder enige opwinding. Alles zit aan de buitenkant, van binnen wil het maar niet eng worden. Hier wordt een groep jeugddelinquenten samengebracht in een verlaten, vervallen hotel, waar ook een gestoorde moordenaar door de geheime gangen zwerft. Ogen worden uit kassen gerukt, maar opnieuw wordt het waarom pas op het einde verklaard, iets waar dan niemand meer op zit te wachten. Een enkele vermakelijke scène van iemand die op een speciale manier het loodje legt houdt het publiek misschien nog net wakker, de lange periodes daartussen moeten met shots van veel insecten, een donkerbruine kleur en veel harde, “enge” muziek overbrugd worden. Volgens mij gebeurt er te weinig voor de echte horrorfans en wordt er te veel expliciet getoond voor mensen die niks gewend zijn.

05 september 2006

Filmpremières in de week van donderdag 7 september 2006

C.R.A.Z.Y. (niet gezien)
Grbavica (2&1; aangrijpend verhaal + goed spel & HET wordt geheim gehouden tot het einde)
Figner, The End Of A Silent Century (niet gezien)
Buddha's Lost Children (niet gezien)
Fateless (niet gezien)
Adrift (2&1; domme Amerikanen worden gestraft + goede karakterisering & zeer wazig beeld)
Lady In The Water (niet gezien)

De Gouden Beer van het Berlijnse filmfestival werd dit jaar gewonnen door Grbavica (www.cinemien.nl), een coproductie uit Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Duitsland, Kroatië. De film speelt in Sarajevo, in het heden en er is een verschrikkelijk geheim dat pas aan het eind van de film onthuld wordt. Het Grbavica van de titel is een buitenwijk waar moeder Esma en dochter Sara leven. Of liever geschreven overleven. Geld is een probleem, de verzorgingsstaat is nog niet doorgedrongen in Bosnië en Esma moet via allerlei bijbaantjes zorgen dat er voldoende geld is voor het dagelijks eten en de school voor Sara. Die Sara is nu oud genoeg om meer te weten over haar vader en vraagt haar moeder herhaaldelijk om informatie. Pas aan het eind van de film geeft moeder Esma toe en biecht op dat ze tijdens de oorlog aldaar in een kamp langdurig is verkracht door Četniks. Ik denk dat het beter zou zijn als het publiek dit vanaf het begin van de film zou weten. Dan kan de aandacht volledig uitgaan naar de beweegredenen van de hoofdpersonen in plaats van giswerk te moeten doen naar wat er nou zo bijzonder is aan dit verhaaltje. Regisseur en scenarist Jasmila Zbanic neemt alle tijd om de scènes achter elkaar te zetten en ons een kijkje te gunnen in de naoorlogse Bosnische samenleving, waar alleen maar psychisch gewonde mensen rond lopen. In iemand of iets de schuld geven of het simpel opdelen van de wereld in goed en slecht is ze niet geïnteresseerd. Dat maakt alles ondanks het specifieke onderwerp toch heel herkenbaar. De film komt ook over door de goede acteerprestaties van de hele cast. Toch moet gezegd worden dat het een stichtelijke film is, dat dan ook behalve die Gouden Beer ook de Prijs van de Oecumenische Jury en de Peace Film Award kreeg.
Adrift (www.adriftmovie.nl) is gelukkig helemaal niet stichtelijk. Na een wat aarzelend begin met een niet ter zake doende vakantievideo gaan zes redelijk welgestelde Amerikaanse vrienden van rond de dertig aan boord van een jacht in Mexico. Eenmaal op volle zee springen ze allemaal vrolijk en eentje iets minder vrolijk in het water zonder te beseffen dat er geen ladder uithangt, waardoor ze weer aan boord zouden kunnen komen. Alleen een baby ligt nog aan boord te slapen. Het probleem voor deze zes is duidelijk. Ze moeten op een of andere manier weer aan boord zien te klimmen van het opeens huizenhoog lijkende jacht. Bij die pogingen worden verschillen in karakter duidelijk en ook blijkt dat niet iedereen altijd even eerlijk is geweest. Grote pret dus om die roekeloze Amerikanen die niet vooruitdenken. Jammer is alleen het wat wazige scoopbeeld, wat in de persmap wordt uitgelegd als zijnde afkomstig van een 16 mm camera met 35 mm lenzen, maar dan nog. De Amerikaanse acteurs en Duitse makers zijn nauwelijks bekend en de film zelf is in Malta opgenomen. Dat zou een gevoel van ontheemdheid moeten geven, maar de film is toch goed getroffen met maar hier en daar een enkele inzinking van de spanning en soms heel lachwekkende dialogen.

29 augustus 2006

Filmpremières in de week van donderdag 31 augustus 2006

The Sentinel (niet gezien)
On A Clear Day (niet gezien)
The Wicker Man (niet gezien)
13 (Tzameti) (niet gezien)
Metal: A Headbanger's Journey (niet gezien)
Fearless (2&1; Jet Li + mooie kleurtjes + simpel plot & slechte CGI à la Gladiator)


De nieuwe Jet Li film heeft in Nederland de titel Fearless meegekregen, maar heet volgens de IMDB Huo Yuan Jia, de naam van het historische personage wat Jet Li speelt. Huo Yuan Jia nam het aan het begin van de 2oe eeuw op tegen vier buitenlandse uitdagers om de eer van het eens grote China te verdedigen. Behalve een historische film is dit dus ook een propagandafilm, China moet zich niet laten kleineren door het grote buitenland en als alle Chinezen zich verenigen staat China sterk. Het is allemaal lekker dik aangezet en wordt zodoende onderdeel van het plezier in de film. Subtiel is niets hier, ook niet de voorspelbare ontwikkeling van de hoofdpersoon. Van kleine astmatische jongen tot verdediger van het vaderland, via arrogante meester in de wushu (kung fu) die tot inkeer komt na een persoonlijke tragedie en een reis naar het kleurrijke platteland waar mensen rond 1900 nog in Chinese klederdracht liepen. Het gaat allemaal in een redelijk tempo en alle gevechten zijn mooi verdeeld over de film met de nodige variatie in stijlen en wapens. Regisseur is Ronnie Yu die na een aantal Amerikaanse films weer een Chineestalige film maakt met allemaal mooie kleurtjes zoals we dat in Chinese films gewend zijn. Een groot aantal spectaculaire gevechten van Jet Li maakt de pret compleet.

11 juli 2006

Filmpremières in de week van donderdag 13 juli 2006

Hard Candy (niet gezien)
Pirates Of The Caribbean: Dead Man's Chest (niet gezien)

30 mei 2006

Filmpremières in de week van donderdag 1 juni 2006

The Road To Guantanamo (niet gezien)
Take The Lead (niet gezien)
American Dreamz (niet gezien)
Poseidon (niet gezien)

24 mei 2006

Filmpremières in de week van donderdag 25 mei 2006

X-Men: The Last Stand (niet gezien)
Gabrielle (niet gezien)
Shaggy Dog (1&2; dieren & Tim Allen + slechte CGI)
What The Bleep - Down The Rabbit Hole (1&2; onderwerp & documentaire + rare mengvorm)
Imagine Me & You (1&2; komedie & televisie sitcom + geen tempo)
Silent Hill (1&2; sfeer & gebrek aan plot + kinderlijke kijk op religie)

Het wordt acteurs nooit aangeraden om met dieren te werken, omdat die altijd de show stelen. In The Shaggy Dog (www.shaggydog.nl) doet Tim Allen die een officier van justitie speelt wel zijn best met allerlei imitaties van een hond, maar hij kan de prestatie van hoofdrolspeler Coal met een dubbelrol natuurlijk nooit evenaren. De rest van de cast loopt er een beetje verloren bij in de met slechte computeranimaties opgevulde film. Deze ongeïnspireerde maar betrouwbare familiefilm is een remake en omdat het weer bij uitstek de fantasieloosheid en het gebrek aan durf in het huidige filmklimaat etaleert is het aardig om te kijken naar wat het zegt over de huidige Amerikaanse maatschappij. Zo bekeken blijft het gezin de hoeksteen van de samenleving, grote maatschappijen die dierproeven doen worden gemanipuleerd door geldwolven en de wetenschap is ook al niet te vertrouwen.
Wetenschap is het onderwerp van What The Bleep – Down The Rabbit Hole (www.whatthebleep.nl) een documentaire die pratende hoofden combineert met animatie plus een paar gedramatiseerde scènes. Een rare vorm die de onvermijdelijke saaiheid van de documentairevorm niet kan opheffen. De kwantummechanica wordt door de pratende hoofden toegelicht en uitgelegd in de animaties, terwijl de speelfilmfragmenten het meest onbeholpen deel van de film zijn. Veel beter lijkt het me om een goed artikel te lezen of een boek ter hand te nemen dan deze lange zit te ondergaan.
Lang duurt ook Imagine Me & You (www.imaginemeandyou.nl), inderdaad krijgt opnieuw een film de titel van een liedje uit de jaren zestig. Dit is een Engelse romantische komedie, maar het lijkt meer op een Engelse sitcom, zoals de vorige hits in dit genre als Four Weddings And A Funeral ook meer geschikt waren voor televisie. Overbodige shots van exterieurs alsof er net een reclameblok gepasseerd is en de kijker weer moet weten waar hij is zijn schering en inslag. Af en toe een leuke tekst met soms een rake typering wegen niet op tegen de dode momenten in de film. Tempo in een film is niet te leren.
Als een film niet is gebaseerd op een oude hitsingle dan ligt een videogame wel ten grondslag aan het scenario. Dat is het geval met Silent Hill (www.welcometosilenthill.nl), een film zonder nationaliteit en zonder plot. Regisseur Christophe Gans is Frans, hoofdrolspelers Radha Mitchell en Sean Bean zijn respectievelijk Australisch en Engels. Er is veel onzin te zien in apocalyptische beelden of religieuze symboliek zonder dat er ook maar iets hout snijdt. Ook hier duurt het weer lang, erg lang voordat de kijker wordt verteld wat er aan de hand is en als dat eenmaal verteld is, blijkt het allemaal wel erg mager te zijn. Hoofdzaak in deze film zijn de visuele dimensies en de sfeer van een verlaten, van de buitenwereld afgesneden stadje die Gans wel weet op te roepen.